Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Håland med kjøttfest på Jæren

Håland med kjøttfest på Jæren

Kjøttfesten «Håve te hale» er navnet på nyvinningen og lørdag 16. juni braker det løs.

Idar Håland
Vi skal fremme kunnskap og bevissthet om godt kjøtt, og om ressursutnyttelse, sier Idar Håland.

- Arrangementet vil bli rikt både på smaksopplevelser, musikk og gode tilbud. Fra scenen byr vi på et knippe artister, små lærerike foredrag, og presentasjon av Dario Cecchini. Det blir kurs og demonstrasjoner for dem som vil lære noe nytt, og i de ulike bodene kan du kjøpe smaksretter med forskjellige kjøttprodukter av meget god kvalitet, sier kjøtthandler og «igangsetter», Idar Håland. Han satser på at denne kjøttfesten, i likhet med bla.a. Gladmat-festivalen, skal bli et årvisst arrangement.

- Vi velger å løfte fram kjøtt i en tid hvor det snakkes mye om at det er noe vi bør spise mindre av. Meningen med kjøttfesten er ikke å få folk til å spise mer kjøtt, men å fremme kunnskap og bevissthet om godt kjøtt, og om ressursutnyttelse. Vi spiser gjerne fileten, men hva skjer med resten av dyret? Store mengder kjøtt som kunne vært brukt til mat, havner på fryselager og ender som dyrefor eller destrueres, konstaterer Håland.

Han har fått med seg ordfører i Klepp på opplegget.

 -Jeg er veldig glad for at det arrangeres en kjøttfest i Klepp. Vi er en av landets mest dyrerike kommuner og «Håve te hale» fokuserer på det faktum at når man først slakter et dyr, så skal man bruke alt kjøttet. De fleste av oss trenger mer kunnskap om hvordan man skal gjøre det. Dette er et godt initiativ som Klepp kommune støtter helhjertet opp om, sier Nese, sier ordfører Ane Mari Braut Nese.

- Med kjøttfesten «Håve te hale» ønsker vi å øke bevisstheten og kunnskapsnivået om godt kjøtt og det som hører til. Neste gang du spiser morrpølse, vet du at den blant annet er laget av jur, lunger og halsekjøtt fra storfe. Om du ikke har smakt, har du i hvert fall hørt at både svidde lammeføtter og salt lammehode er som delikatesser å regne. Deler av grisen som vanligvis ikke havner på grillen kan bli syltelabber og svinekjake, av hodekjøttet lages sylte, og nyrer og hjerte kan tilberedes som en delikatesse. Og oksehalesuppe har du sikkert hørt om – men har du smakt, spør Idar Håland.

Kjøttfesten arrangeres i Solavegen 21, Kleppe (utenfor Håland Kjøtt, mellom Klepp Rådhus og Jærhagen), lørdag 16. juni kl 12-17.

Les mer om arrangementet på facebook.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt