Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Grøstadgris bestemmer selv ribbeprisen

Grøstadgris bestemmer selv ribbeprisen

Mens debatten om prisnivå og «nasjonalitet» på svineribbe har tatt helt av i alle medier, og engasjementet synes å øke dag for dag, er det noen som har et avslappet forhold til temaet. Grøstadgris i Vestfold «dikterer» nemlig hvilken pris den økologiske ribba skal selges til i butikkene.

Gry Beate Knapstad (t.h.) og Trude Antonsen driver en virksomhet som har hatt en flott økonomisk utvikling de siste årene.

Og ikke nok med det: De kjedene som selger Grøstad-ribbe, må forplikte seg til også å selge andre produkter basert på Grøstadgris.

Her er Norges beste pinnekjøtt, pålegg, julepølser, medisterkaker, lutefiskbacon, ferdigstekt ribbe og steker fra NM i 2015.

175 kroner per kilo
– Det har sammenheng med at vi må ha avsetning på hele grisen for å få butikk ut av vår virksomhet, forteller Grøstad-gründer Gry Beate Knapstad.

I praksis betyr dette at ribbe fra Grøstad gård koster 175 kroner i butikk. Punktum finale. Men om en butikk nå i desember tar mål av seg til å selge 500 kilo Grøstad-ribbe, må samme butikk ha kjøpt et tilsvarende volum pølser, pålegg eller kjøttkaker i tidsrommet fra 1. januar til 1. september i år.

– Alle våre kunder er tilfreds med ordningen og den gjør oss i stand til å tilby handelen økologiske kjøttprodukter basert på gris hele året. Vi kan selvsagt ikke leve kun av ribbesalget i desember, sier Knapstad.

35 millioner
Grøstadgris har hatt en eventyrlig utvikling siden etableringen i 2000. Økologisk frilandsgris er hva det handler om og i fjor omsatte Grøstadgris for nær 35 millioner kroner og fikk et resultat på 3,6 millioner kroner. En resultatgrad på mer enn 10 prosent med andre ord og det er ikke hverdagskost i kjøttbransje-sammenheng.

– Fra 2011 til 2012 skjedde det mye. Da ble salget nær fordoblet og det hadde bl.a. sammenheng med at vi fikk system på foredlingsdelen. I dag blir grisen foredlet hos pølsemaker Morten Eftedal i Tjølling her i Vestfold.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nr. 10, 2014.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt