Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Grisemangel stopper øko-pølser

Grisemangel stopper øko-pølser

Leiv Vidar AS vil gjerne legge om hele fabrikken til økologisk produksjon. Men bare for å forsyne én bensinstasjonkjede med økologiske pølser, trengs det ti ganger så mange økologiske griser som det finnes i hele Norge i dag.

leiv-vidar

Allergenfritt : Mathias Rotherud produserer allerede allergenfritt. Produksjonsteknisk er økologisk et naturlig skritt videre.

De spiller rock, de kaster ut allergenene, og de skulle gjerne vært helt økologiske, også. Leiv Vidar er en pølseprodusent som gjerne skiller seg ut. Senest gikk Hønefoss-bedriften sammen med Norges Astma- og Allergiforbund om å utvikle en serie helt nye produkter, og nå er alt som produseres unntatt ostepølsene, fritt for alle slags allergener. Den prosessen har lært pølsepusherne mye om å bygge opp produksjonen på en måte som holder uønskede stoffer ute, og som sørger for at hver eneste medarbeider er bevisst på hygiene og fare for påvirkning fra den ene produksjonen til den neste.

Må ha svin
En storsatsing på økologiske pølser ville vært et naturlig skritt videre, der Leiv Vidar kan utnytte den spesialkunnskapen som allergipølsene allerede har gitt bedriften. Nå er hele fabrikken Debio-godkjent, og det er bare å trykke på «påknappen». Eller – ikke helt. Det viktigste mangler, nemlig: økologiske råvarer.
– Det stemmer. Vi skulle gjerne produsert økologiske pølser, men det står på svinekjøttet, sier Asbjørn Koller. Han er markedssjef og sjef for produktutviklingen, men på visittkortet står det ganske enkelt «pølsepusher».
– Av storfe er det nok tilgjengelig en del økologisk kjøtt, men vi mangler svin. Det å lage en pølse utelukkende av storfekjøtt, går jo an, men den er ikke i nærheten av å bli konkurransedyktig på pris. Ikke får du særlig saftighet, heller, så det er ikke å anbefale. Forbruker vil nok betale noe ekstra for økologiske varer, men når vi vet at storfekjøtt er over dobbelt så dyrt som alt annet kjøtt i markedet, vil ikke det være aktuelt, sier Koller.

Les hele saken i Bladet Kjøttbransjen nr.1 2012.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt