Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Froland Slakteri trolig permanent stengt

Froland Slakteri trolig permanent stengt

Mattilsynet har stengt Froland Slakteri og det er svært lite som tyder på at slakteriet får gjenåpne i eksisterende lokaler.

Stengt: – Vi har blitt og blir fortsatt behandlet som skurker av Mattilsynet, sier Stein Eikaas, daglig leder ved Froland Slakteri til bladet Kjøttbransjen.

Årsaken til stengingen er det Mattilsynet DK Agder kaller massive brudd på regelverket. Distriktssjef Eivind Kile legger ikke skjul på at dette er en problembedrift som tilsynet har fulgt nøye gjennom lang tid og brukt mye ressurser på.

Riktig inngripen av Mattilsynet - Leder nr. 2 /2014, av redaktør Per A. Sleipnes

Trygg mat
– Nå har slakteriet mistet alle godkjenninger. I oktober i fjor ble skjæregodkjenningen borte og nå i februar mistet slakteriet slaktegodkjenningen. Regelverksbruddene er knyttet til forhold som manglende internkontroll, sporbarhet, slaktehygiene, vedlikehold av lokaler, skadedyr og dyrevelferd ved oppstalling og avliving av dyr.

I tillegg har Mattilsynet registrert store mengder mugg på slakt som var under nedskjæring, og at nedskjæring ble foretatt uten godkjenning. I februar avdekket vi også ulovlig dyrefôrproduksjon og ulovlig slakting av vilt. Samlet utgjør alt dette en så stor trussel mot mattrygghet og dyrevelferd at vi har valgt å stenge helt, sier Kile.

Han peker på at en total holdningsendring må til om det skal være håp om ny virksomhet.
– Ansvaret for å produsere trygg mat i henhold til gjeldende regelverk, hviler uansett på bedriften, påpeker Kile.

Respektløst
Daglig leder ved Froland Slakteri, Stein Eikaas har et litt annet syn på saken:
– Vi har blitt og blir fortsatt behandlet som skurker av Mattilsynet. Respekten for vår virksomhet er helt borte og når vi ved enkelte anledninger har bedt om hjelp for å forbedre oss, har vi ikke fått denne hjelpen. Jeg innser at vi kan bli bedre på en rekke områder, men da må vi ikke bli behandlet dårlig, sier Eikaas.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nr. 2, 2014. 

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt