Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Forsyner asiatiske turister med spekemat

Forsyner asiatiske turister med spekemat

Spekepølse er perfekt både som suvenir og gave til å ta med hjem, og rein er eksotisk. Turistene gir et godt tilskudd til omsetningen i Bunnpris Storgata i Andenes.

Kuraas på øverste hylle på Bunnpris Storgata. Przemek Grondke og kundene er storfornøyde med produktene.

Sommer er gode dager for butikken i sentrum av Andenes. Tre og en halv måned fra mai til september går det ferge til Gryllefjord på Senja to–tre ganger om dagen.

– Da er det mange som kommer hit og handler mens de venter på avgangen, forteller Bunnpris-kjøpmann Przemek Grondke.

SUVENIRMAT
Han har mange turister innom også når det ikke er ferge på vei. Hvor hovedtyngden kommer fra, varierer gjerne fra år til år. Ett år er det flest spanjoler, et annet år tyskere, de siste par årene mange asiater. Ved juletider kommer italienerne på jakt etter nordlys.

– Nå kommer det mange turister vinterstid, også. Det er bra for oss, konstaterer Grondke. Turistene vil ha fingermat til å spise samme dag, de vil ha suvenirer, og de vil ha gaver til å ta med seg hjem.

REIN OG KURAAS
– Som suvenirer og gaver er spekepølser veldig populære. Ikke minst reinsdyrpølser. Så får vi mange spørsmål om lokale produkter, forteller Przemek Grondke.

Han trekker gjerne frem gode produkter fra Kuraas. Det er nesten 300 kilometer til kjøttbedriften i Narvik, men den er som lokal å regne for kundene.
– Vi har ikke så mange lokale produsenter så tett ved som mange i Sør-Norge, sier han, og snakker også varmt om Vesterålsegg.

– I varmedisken leverer også Kuraas noen av produktene, forteller kjøpmannen mens han legger opp dagens nygrillede kyllinglår i god tid til å møte lunsjkundene.

ROSER MATBØRSEN
Selv om turistene er gode å ha, er det ikke de som holder liv i butikken, nemlig.
– De fleste er folk som jobber og bor i nærheten. Fredag og lørdag er de store handledagene, sier Grondke.

Etter at Asko tok over leveringene til Bunnpris, har han også fått veldig sansen for Matbørsen.
– De har kjempegode produkter. Jeg har jo ikke noen egen produksjon på kjøkkenet. Vi satser på ferdigmat som vi kan varme opp, og det går svært bra, mener han.

KONKURRANSE
Andenes har Rema 1000, Coop Prix og internasjonalt inspirerte Nordstjernen Handel, i tillegg til to Bunnpris-butikker.
– Det er hard konkurranse. Vi må stole på service og godt vareutvalg, og så må vi passe på å sette pris på turistene, sier Przemek Grondke.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt