Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Finnmark Rein satser i Kina

Finnmark Rein med storoffensiv overfor Kina

Finnmark Rein er i ferd med å skaffe seg et solid fotfeste i Kina. I starten av neste måned kommer en betydelig delegasjon fra Kina for å bli bedre kjent med bedriften og besøket vil trolig bidra til økt salg av alle typer reinprodukter til det enorme kinesiske markedet.

Are Figved har stor tro på det kinesiske markedet for reinsdyrprodukter.

For vi snakker ikke bare om reinsdyrkjøtt til lekre og smakfulle middagsretter når Finnmark Rein nå får storfint besøk fra verdens mest folkerike nasjon. Kineserne er nemlig også ekstremt opptatt av rein i relasjon til helsekost og ikke minst medisin. Dette må du forklare nærmere, daglig leder i Finnmark Rein, Are Figved:

UTNYTTER HELE DYRET
– Vi i Finnmark Rein er i utgangspunktet opptatt av å selge og utnytte hele dyret. Tidligere har markedet særlig det norske, kun vært fokusert på de edle delene av dyret og selvsagt også det kjøttet som er basis for reinskav. Det bidro til at vi bare for få år tilbake, hadde kostnader på rundt tre millioner kroner til håndtering av avfall fra reinslakting og reinkjøttforedling. I dag utnytter vi praktisk talt hele dyret 100 prosent. Det som ikke går til menneskemat, foredles til dyrefôr. Og de siste årene har mer og mer av reinsdyret blitt utnyttet i utviklingen av helsekost og medisin. Her kommer Kina inn i bildet som en voksende og for framtiden svært viktig marked, fastslår Figved.

GJENNOMBRUDD
Snøballen begynte å rulle ta han for tre år siden reiste til Hongkong for å møte kunder og potensielle kjøpere av reinsdyrkjøtt. Figved oppdaget raskt at kineserne har et helt spesielt forhold til reinsdyr. De har i mange år utnyttet spesielle deler av dyret til medisinske formål og rein fra Norge og Finnmark blir sett på som et svært viktig «råvare».

– Jeg fikk nærmest en visjon på denne turen. På et marked i Hong Kong registrerte jeg at en reinpenis f.eks. ble priset til 5000 norske kroner. Også andre «biprodukter» av rein hadde høy status i dette landet. Da skjønte jeg at her lå det muligheter som vi burde utnytte. Nå kan det se ut som om vi har oppnådd et gjennombrudd gjennom besøket av kinesere på høyt politisk nivå i Kina. Disse folkene ønsker ikke å komme tomhendte hjem, konkluderer Figved.

VELLYKKET TEST-EKSPORT
I Kina er man ikke ukjent med rein. Helt nord i landet finnes det villrein, men ikke i en slik skala og tilgjengelighet som i Finnmark og Norge. Og Finnmark Rein er heller ikke ukjent med det kinesiske markedet. Bedriften har test-eksportert tørket kjøtt av rein og det med svært god respons. For dette kjøttet fikk Finnmark-bedriften svært godt betalt – uten at Figved ønsker å gå i detalj om det.

– Hvor stort potensial er det i utenlandske eksportmarkeder for dere?
– Jeg vil tro at vi kan øke vår omsetning med 50 prosent om vi klarer å utnytte det potensial som ligger der.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nr 8, 2018.

Nøkkelord: Finnmark Rein, Rein, Kina, Figved
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt