Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / – En mer miljøvennlig kjøttbedrift

– Har blitt en mer miljøvennlig kjøttbedrift

Mer bærekraftig emballasje, nye spekemat- og pølseprodukter, økt kunnskap og bedre prosesskontroll er fasiten etter tre års innsats i Rakkestad.

Fra v. kvalitetsleder Elin Næristorp, prosjektansvarlig Skattefunn Lill-Ann Gundersen, adm. direktør Kjell Ringstad og Nofima-pølsemaker Tom Christer Johannessen viser frem pølsepakker i ny emballasje.

– Med god støtte og hjelp fra Norges Vel og Nofima, har vi lyktes i å bli en bedre og mer miljøvennlig kjøttprodusent, sier Kjell Ringstad, adm. direktør i Brødr Ringstad.

HJØRNESTEINSBEDRIFT
De siste årene har Brødr Ringstad i Rakkestad vokst i raskt tempo. Nå omsetter de for 130 millioner. I 2002 bestod virksomheten i en liten bedrift med egen butikk som omsatte for fem–seks millioner.

For å få dette til har de både bygget nytt, samt overtatt og bygget om lokalene der Nortura tidligere hadde kyllingproduksjon. Med langt større kapasitet kom behovet for mer kunnskap. Det var bakgrunnen for å søke Skattefunn. Her fikk de god hjelp av Lill-Ann Gundersen i Norges Vel.

MER KUNNSKAP, MINDRE RETUR
– I arbeidet med å oppnå mer stabil kvalitet på produktene våre, og dermed færre returer, har vi fått veldig god hjelp av Tom Johannessen på Nofima. Han har foreslått endringer i resepter og prosessene, og ikke minst forklart kjøttets kjemi slik at alt nøkkelpersonell nå forstår hva som skjer til enhver tid. Dermed får vi en jevnere prosess og unngår feilproduksjoner. Denne kunnskapen har også vært nyttig i produktutviklingsarbeidet, forteller Kjell Ringstad.

Mer stabil produksjon har også ført til økt effektivitet, høyere lønnsomhet og mindre svinn. Kunnskapshevingen har i tillegg bidratt til et prisdryss for flere av produktene. Under NM i kjøttprodukter i 2018 mottok Brødr Ringstad flere medaljer enn noen gang tidligere. Hele tre produkter ble tildelt edleste valør.

MINDRE PLAST, MER RESIRKULERING
Å bruke mest mulig bærekraftig emballasje og minimalisere plastbruken er et annet viktig mål for Brødr Ringstad.
– Det er flere år siden vi i Brødr Ringstad begynte å undersøke hva som skulle til for å redusere plastbruken, og gjøre det enklere å gjenvinne sier Kjell Ringstad. Lill-Ann Gundersen i Norges Vel satte Ringstad i kontakt med to av Nofimas emballasjeforskere, Hanne Larsen og Oddvin Sørheim. De har holdt interne kurs om emballering, og i samarbeid med Brødr Ringstad planlagt og gjennomført testing av nye emballasjematerialer og gassblandinger.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nr. 7, 2019

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt