Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Dale fikk teste skjærekniven på Furuseth

Dale fikk teste skjærekniven på Furuseth

Selv om tempoet i skjæringen nok ikke matchet de aller beste på skjærelinja hos Furuseth AS på Dal, fikk landbruks- og matminister Jan Georg Dale bevist at han fortsatt kan håndtere skjærkniven.

Rune Morten Johansen likte det han så da statsråd Jan Georg Dale skar ned en forpart. Foto: Svein-Erik Eide.

At statsråd Dale har en fortid som kjøttskjærer er det både skrevet og sagt en hel del om. På oppfordring fra TV2, skulle statsråden dokumentere sine kunnskaper og valget av slakteri/skjærlinje falt på Furuseth AS.

LOT SEG IMPONERE
– Hvordan var det å håndtere kniven?
– Det var veldig godt å få frisket opp gamle kunster igjen. Jeg er utdannet kjøttskjærer, et arbeid jeg trivdes veldig godt med, men jeg merker at jeg ikke er like rask med kniven lenger. Nyttig å få testet seg igjen.

Furuseth har i løpet av de siste årene modernisert anlegget i betydelig grad og slakterileder Rune Morten Johansen hadde ingenting imot å være vertskap for statsråden. Han lot seg imponere av statsrådens skjærekunnskaper.

350 KILO
– Ja, her var det tydelig at vi hadde å gjøre med en person som kunne sitt fag. Av en okse på rundt 350 kilo, skar han en frampart helt ned. Det tok en halvtime og det må sies å være fullt ut akseptabelt.

– Selv om «proffene» på linja bruker rundt 10 minutter på samme forpart?
– Ja, vi skal ta med i betraktning at kjøttskjæring er en krevende øvelse som fordrer trening og repetisjon hele tiden. Sett i en slik sammenheng, er en halvtime for en relativt utrent skjærer mer enn godkjent. Jeg registrerte raskt at Dale har vært en dyktig fagmann, fastslår Rune Morten Johansen. Han understreker at det er stas å få besøk av den øverste lederen for Landbruks- og matdepartementet.

STOLTHET
På spørsmål til Dale om hans generelle inntrykk av Furuseth, var svaret entydig positivt:
– Furuseth er et moderne slakteri med proffe ansatte. Jeg fikk møte dyktige kjøttskjærere, som hver dag jobber for å sørge for at vi forbrukere får trygg, norsk mat. Det gjør en matminister stolt.

– Har du en oppskrift på hvordan få flere nordmenn på skjærelinjene ved norske slakterier?
– Lenge har vi hatt behov for utenlandsk arbeidskraft i næringen, det vil vi nok også ha i årene som kommer. Det viktigste er at vi klarer å ha en effektiv og kvalitetssikker industri som sørger for trygg mat til forbrukerne. Samtidig tror jeg bransjen selv har noe å bidra med for å gjøre yrket mer attraktivt for ungdom. Selv gikk jeg inn i utdanningen med en tanke om at folk alltid vil trenge mat – og det vil alltid være behov for ansatte på veien fra husdyrproduksjon til maten er på tallerkenen. Jeg trivdes veldig godt som kjøttskjærer, og et yrke jeg klart vil anbefale ungdom å søke seg til.

Nøkkelord: Dale, skjæring, Furuseth, utdanning
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt