Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Bedre liv etter dramatisk brann

Bedre liv etter dramatisk brann

Det kunne stått om livet da sjefen måtte hoppe ut fra andre etasje for å slippe unna flammene. I stedet ble brannen hos Slakteren i Søgne begynnelsen på et nytt og bedre liv for tradisjonsbedriften.

Elise Holmen har tatt over Søgnes eldste bedrift etter Bård Klungland.

50 prosent økning i omsetningen og en støtte i bygda de ikke hadde drømt om. Det går godt hos T. T. Eikestøl Eftf., Søgnes eldste bedrift med en historie helt tilbake til 1896. I fjor vår var det lite som tydet på den utviklingen.

NEDLEGGELSE TRUET
– Det var snakk om vi skulle fortsette eller legge ned, forteller Elise Holmen. Den nye sjefen i familiebedriften har tatt plass foran en vegg full av flotte bilder fra dagliglivet i det gamle slakteriet. Da det ble spørsmål om T. T. Eikestøls Eftf. hadde noen fremtid, kom fotograf Arnfinn Håverstad for å dokumentere virksomheten.

I fjor sommer skulle generasjonsskiftet skje. Bård Klungland skulle overlate ledelsen til datteren. Men Elise Holmen fikk ikke overtatt som planlagt. Noen uker før overdragelsen brant butikk og slakteri ned til grunnen. Klungland selv berget livet med nød og neppe.

MÅTTE HOPPE UT
Han måtte nemlig hoppe ut fra et vindu i andre etasje for å slippe unna. Han knuste hælen, brakk flere ribbein og måtte tilbringe de neste ukene i rullestol. Det var ikke mange centimeterne unna å gå langt verre. På benet hadde han et langt merke etter en gjerdestolpe som han like gjerne kunne landet på.

Klungland selv har passert 60 år. Hvis han ikke hadde hatt en datter med vilje til å satse, med lang erfaring og NM-gull på CV-en, så ville det ikke vært aktuelt å satse over 20 millioner på å bygge opp igjen. Men etter å ha vært stengt i over et år, kunne Slakteren i Søgne åpne dørene til moderne lokaler i sommer.

– Sju kjølerom, to fryserom og stor vareheis. Alt det nyeste som går på CO2, og overskuddsvarmen fra kjølemaskinene går til å varme opp lokalene, forklarer Bård Klungland mens han viser rundt. Fremdeles er det han som eier bygget.

KOMPEROM
– Produksjonen har utviklet seg med årene. Vi skjærer ikke like mye nå som før. Det meste kjøper vi ferdig stykket. Først og fremst fra Prima og Fatland, men noe også fra Jens Eide. Det ble skåret 500 lam til pinnekjøtt denne høsten, forteller han.

Samtidig blir det mer og mer ferdigretter. Det store grovkjøkkenet er døpt «komperommet». Hver onsdag går det med 300 kilo poteter til komper. De lokale kompevariasjonene er som kjent store, men i disken i Søgne er det varm kompe med dott, uten noe annet til, som selges i mengder den ene dagen i uken.

Søgne er slett ikke Sørlandets største handelssenter, og slakteren holder til et godt stykke utenfor kommunesenteret Tangvall. Hit er det lett å komme og enkelt å parkere. Kundene kommer fra Kristiansand i øst til Mandal i vest. Og vel så det: Om sommeren har jungeltelegrafen gått mellom spikerteltene på campingplassene lenger vest, og rogalendinger på campingvognbesøk kommer innom på ukentlige handleturer fra Lyngdal.

KRAFTIG VEKST
De vet at de kommer til en slakter som produserer alt selv. Pølser, pålegg, salater, grillmat om sommeren, pinnekjøtt til jul. De må regne med en travel butikk, også:

– I starten var vi redde for at vi ikke skulle klare å produsere nok. Det var helt ekstremt. Det stabiliserte seg litt etter ferien, men vi ligger i hvert fall 50 prosent over omsetningen fra før brannen, forteller Bård Klungland og Elise Holmen. De fikk tilbake alle de ansatte etter å ha måttet holde stengt i over et år. Nå har fire nye kommet til slik at bedriften er oppe i 14 ansatte.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nr. 10, 2017.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt