Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / – Alt blir morsomt med bacon!

– Alt blir morsomt med bacon!

Han mener selv at han begått verdens aller første kokebok om bacon, en bok som etter forfatterens mening var på høy tid. For ifølge matskribent og kokk Christopher Sjuve blir det aller meste morsomt med bacon.

Baconet har en magnetisk tiltrekningskraft, sier Christopher Sjuve, baconforfatter, hobbykokk og matredaktør.

På Kjøttbransjens spørsmål om hvorfor bok om bacon, er han krystallklar:
– Boka om bacon var utrolig nok ikke skrevet! Derfor satte jeg i gang dette prosjektet. Mitt anliggende er å inspirere til at folk skal lage maten selv. Og med bacon som hovedråvare, er sjansen for å mislykkes nærmest eliminert. Det er en gave til alle som vil prøve seg på kjøkkenet. Alt blir moro med bacon!

– Hvor lang tid har du brukt på å skrive denne boken og har du fått hjelp underveis?
– Denne boka, eller baconbibelen som jeg også velger å kalle den, begynte vi for alvor å jobbe med sist vinter. Jeg har fått litt bistand til noen sider fra New York og litt om å lage røykeovn. Alle oppskriftene er det jeg selv som står for. Det er forresten 75 av dem! Og så er den utmerkede fotografen Erik Hannemann som står for alle bildene.

– Spiser du ofte bacon selv?
– Alltid til frokost i helgene og ofte til middag. Jeg vil anta at jeg spiser mer bacon enn gjennomsnittsnordmannen. Men jeg er kresen. Velger alltid kvalitetsbacon. 

– Hva vil du si om norsk bacon kontra av dansk eller utenlandsk opprinnelse?
– Norsk bacon er supert, så lenge det er tørrsalta. I Norge, som andre steder, brukes det saltvannsteknikker og kunstige smaker utviklet i laboratorium. Det er ikke jeg noe glad i. Har heller ikke spesiell sans for engelsk bacon. Dette baconet er ironisk nok ikke bacon – i alle fall ikke det baconet vi kjenner. Der lages det av kotelettkammen, og røykes sjelden.

– Er det riktig at bacon inngår i stadig flere matretter – også retter av det søte slaget?
– Jepp! Trenden er amerikansk. Men, nå kommer dette for fullt også her i landet. Og vet du hva? Det funker som bare det! I boka har vi oppskrift på baconsjokolade og baconcandy. Helt nydelig!

– Hva er det med bacon som trigger folks smaksløker?
– Det er umulig å motstå. Også for de som av religiøse årsaker ikke spiser svin. Det finnes også noen vitenskapelige kilder som viser at det – nettopp – er uimotståelig. 

Sjuve forteller at noe av det morsomste var å lære å lage bacon selv, i egen røykeovn.

– Jeg måtte være litt Petter Smart og det ble et par turer til rørleggerbutikken, men det er ikke så omfattende som man skulle tro. Trikset er at røyken ikke må bli for varm, sier Sjuve. Nesten som å røyke laks og
annen fisk.

– Noen hevder at bacon er et «skummelt» produkt sett med helseøyne. Hva sier du til disse?
– Til disse sier jeg at helse og mat er et vrient felt å bevege seg uten å tråkke feil. Det eneste man er enig om at er at det er lurt å spise litt av alt. Og det er lettere å spise litt av alt med bacon enn uten bacon. 

– Hva slags matfaglig bakgrunn har du? 
– Jeg er utdannet historiker. Men, jeg har alltid jobbet med mat. Mens jeg var student jobbet jeg i et lite firma som kjørte kjøtt rundt til Oslos restauranter. Jeg startet alltid dagen med å male kjøttdeig. Morsomt og lærerikt!

– Har du en knallgod «bacon-historie»?
– Hehe… Boka er full av de gode baconhistoriene. Men jeg har en kort og dårlig baconhistorie. Den går slik: Jeg la tre baconskiver i stekepanna – det ble en for lite.

Nøkkelord: Bacon, bok, Christopher Sjuve
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt