Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / 90 år med pølser og kjøtt på Sørlandet

90 år med pølser og kjøtt på Sørlandet

På det meste var det rundt 15 slakterbutikker i Sørlandets hovedstad, Kristiansand. I dag er det kun en igjen, men til gjengjeld er denne ene særdeles livskraftig. Slakter Frivold, som for øvrig er 90 år i år, leverer godt både på kjøttprodukter og økonomiske resultater.

I dag er det brødrene Ole Kristian og Thomas Frivold som driver og eier virksomheten som ble etablert av oldefar Kristian i sentrum av Sørlandets hovedstad.

I dag er det brødrene Ole Kristian og Thomas som driver og eier virksomheten som ble etablert av oldefar Kristian i sentrum av Sørlandets hovedstad i 1928. I 1986 flyttet Slakter Frivold ut av sentrum og ifølge Ole Kristian Frivold kan denne flyttingen ha bidratt til å redde virksomheten.

INTEGRERT DEL
– Så å si alle kjøttforretningen i sentrum bukket under på 60-, 70- og 80-tallet. Det skjedde ikke bare i vår by, men stort sett over hele landet. For vår del ble kombinasjonen produksjon og butikkdrift «redningen». Det startet for drøyt 30 år siden med Rimi, men i dag er det Kiwi som gjelder. Det å drive slakterbutikk som en integrert del av en dagligvarebutikk,har vist seg å være et godt konsept for oss. Fra produksjonen her på Søm, går produkter ut både til vårt utsalg i Kiwi Lund i sentrum og til Kiwi-butikken her på Søm, forklarer Ole Kristian Frivold.

Han er fjerde generasjon pølsemaker og butikksjef ved Kiwi Lund. Denne butikken er for øvrig nr. to av 660 Kiwi-butikker i Norge når det gjelder størrelse på omsetning.

STÅLKONTROLL
Broren Thomas har ansvar for den andre dagligvarebutikken som ligger et steinkast fra Varodd-brua. Han er ikke bransjemann som broren, men konsentrerer seg om butikkdrift. Men også han har stålkontroll på det som skjer inne i produksjonslokalene. Og nå rett før jul, er akkurat det svært viktig. Desember er nemlig årets viktigste måned. I likhet med de fleste av landets små og store kjøttbedrifter, er tradisjonelle juleprodukter svært viktige for Slakter Frivold.

18 MILLIONER KRONER
– Min far pleide å fastslå at om vi hadde «blå» tall ved utgangen av august, så hadde vi full kontroll. Årets siste måneder bidrar nemlig både til høy omsetning og overskudd. I løpet av årets to siste månedene omsetter vi for mer enn fire millioner kroner og det er grovt sett en fjerdedel av årsomsetningen. I fjor fikk vi et resultat på rundt en million på en omsetning på 18 millioner kroner og det må vel sies å være tilfredsstillende. Da snakker vi kun om produksjonsdelen. Tar vi med de to butikkene, kom omsetningen i fjor opp i 227 millioner kroner og overskuddet på 10,3 millioner, sier Thomas Frivold.

BYGGER NY BUTIKK
Begge brødrene er optimister med tanke på framtiden og ser ingen spesielt mørke skyer i horisonten fram mot 100-årsjubileet. Det måtte i så fall være at vegetartrenden skulle ta fullstendig overhånd. Men det tror ikke Frivold-brødrene vil skje. Nå ser de fram mot at NorgesGruppen satser i sentrum og bygger ny Kiwi-butikk på Lund. Også i denne nye butikken vil den integrerte kjøttdisken få en sentral plass.

EIDE OG PRIMA
Slakter Frivold kjøper grovt sett halvparten av kjøttråvarene fra Prima Jæren og halvparten fra Jens Eide i Lillesand. Særlig samarbeidet med Eide er verdifullt ettersom denne bedriften kun er 20 minutter unna og Eide fortsatt leverer hengende slakt til Frivold. Dette slaktet blir så skåret og produsert ved anlegget på Søm.

– Vi er svært godt fornøyd med våre to viktigste råvareleverandører. Alltid god kvalitet og god leveringsservice. Viktig for en bedrift som vår som lever av fornøyde kunder, påpeker Ole Kristian Frivold.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nr. 10, 2018.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt