Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / 600 medaljeprodukter i SM

600 medaljeprodukter i det svenske kjøttmesterskapet

Da svenskene kåret landets beste kjøttprodukter nylig, fikk hele 200 av 720 produkter gullmedalje. I Norge er terskelen for gull langt høyere.

Bruno Hedlund fra arrangøren SP Food and Bioscience ønsket velkommen til fagdag for bransjen.

I slutten av oktober ble det kåret 16 svenske mestere under Chark SM. Konkurransen tilsvarer NM i Kjøttprodukter og er den største konkurransen for kvalitet knyttet til svenskprodusert mat.

61 KJØTTBEDRIFTER
I mesterskapet ble blant annet beste juleskinke, falukorv, isterband, salami, sylte og grillpølse kåret. Både store og små bedrifter deltok, og flere enn noen gang tidligere kunne smykke seg med kvalitetsmerker i gull.

750 kjøttprodukter fra 61 kjøttbedrifter var påmeldt. De konkurrerte i 16 forskjellige klasser der beste produkt ble «svensk mester». Utover dette ble det delt ut hederspriser til økologisk og klimavennlige produkter.

Her kan du søke i vinnerproduktene fra NM i Kjøttprodukter tilbake til 2010.

– HENGER HØYERE
Svein-Erik Eide, ansvarlig for NM i Kjøttprodukter var tilstede under Chark SM sammen med hoveddommer i det norske mesterskapet Mette Juberg. De kan berette om en del vesentlige forskjeller.

– Først og fremst at det er mye vanskeligere å ta gull i Norge. I Norge deles det ut 50 gull pr. mesterskap og fire NM-titler til 500 produkter. Totalt rundt 150 produkter får medaljer. I Sverige fikk 600 av 720 produkter gull, sølv eller bronsekvalitetsmerker. Et norsk gull eller det å bli norgesmester, henger følgelig mye høyere enn utmerkelsene i svensk mesterskap, sier Juberg.

Den tidligere verftshallen rommet 400 deltakere under kåringen i SM.

Den tidligere verftshallen rommet 400 deltakere under kåringen i SM.

400 PERSONER
– Mange sier vi har for mange medaljer i Norge, og at det blir vanskelig for forbrukerne å orientere seg?
– I Sverige får 80 prosent av de innsendte produktene medalje og nesten en tredjedel av dem er gull. Det sier vel det meste. Jeg forstår godt at det ble for mange gullmedaljer for svenske forbrukere, sier Juberg, som viser til at svenskene ikke lenger deler ut medaljer, men kvalitetsmerker.

Messe, fagdag og kåringsarrangement ble avholdt i Eriksberghallen i Göteborg. Den tidligere verftshallen fremstod som et moderne lokale og rommet under kåringen i Svensk mesterskap med rundt 400 deltakere.

IMPONERENDE
– Messehallen, der rundt 30 leverandører hadde stands, imponerte meg, sier Svein-Erik Eide. Også kåringen med rundt dobbelt så mange deltakere som vi normalt har i Norge var godt gjennomført på alle måter.

Eide mener NM i Kjøttprodukter skiller seg markant fra Chark SM på ett punkt.
– Vi er flinkere til å nå frem til forbrukerne med gullproduktene fra NM. Gull i NM fører ofte til markant høyere salg. Det er mange grunner til det, og jeg tror de viktigste er at vi en sterk merkevare, at gull henger høyt, og at vi har ett mesterskap opp imot jul, og ett opp imot grillsesong.

9. november 2017 kåres Norges beste julemat og pålegg. Følg arrangementet på kjottprodukter.no.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt